La reforma de l’Estatut, pràcticament clandestina

28 gener, 2005
By

Vist el rebombori que s’està produint a nivell estatal amb els canvis del sistema autonòmic, crida l’atenció la nul·la atenció que rep la reforma del nostre Estatut a la premsa local. Les iniciatives impulsades principalment des de Catalunya i el País Basc s’han mimetitzat per d’altres governs autonòmics, entre ells el de Jaume Matas. Però és inqüestionable que aquí el procés, que lidera un “comitè de savis”, no se’l pren ningú seriosament, almenys de moment.
Potser una explicació d’aquesta falta d’interès és la falta de base social del projecte balear, encara que és precisament a l’Estatut on s’articulen les relacions de poder entre les illes. En aquest sentit, la reforma del text legal podria ser una oportunitat per posar damunt la taula les disfuncions i els greuges de la relació de les Pitiüses amb Mallorca. Per això mateix el fet que ningú en parli és bastant incomprensible.

Aquests dies el comitè d’assessors ha parlat del règim de llengües oficials, un tema que també pareixia que interessava a la gent. Ara que ja torna a governar el PP, però, pareix que només a El Mundo i algun diari mallorquí en parlen.

15 comentaris a La reforma de l’Estatut, pràcticament clandestina

 1. Eivissa Confidencial on 28 gener, 2005 at 15:23

  Segurament algú haur vist que Diario de Ibiza parla avui del tema de la llengua. No sé si quedam nosaltres pitjor per fer judicis abans d’hora o ells per publicar notícies de fa dos o tres dies com si fossin noves.
  En tot cas, segueix essent cert que el tema no té cap tipus de presència als mitjans que siga de collita local o amb un enfocament estrictament eivissenc.

 2. M rtir des Puig de Missa on 28 gener, 2005 at 17:25

  This post has been removed by the author.

 3. M rtir des Puig de Missa on 28 gener, 2005 at 17:26

  ep, veig que això no interessa ni an es que normalment escriuen (escrivim) aquí. haguera dit que n’hi havia més des meus. sóm s’únic que trob un esc ndol que se perpetui sa desigualtat legal de sa nostra llengua respecte de s’espanyol?

 4. Un indígena on 28 gener, 2005 at 18:50

  Mirau, no és que el tema no interessi. És que em posa de tanta mala llet i em fa molta mandra haver de repetir sempre les mateixes obvietats. A Balears, la gent del PP i del PSOE no s’han cregut mai l’Estat de les autonomies (recordem que el PSOE és el del café para todos i el de la LOAPA). Bé. Idò pensau que tenen el més mínim interès en posar al dia l’Estatut? Equiparar-se a catalans i vascos? No ho faran mai, ni que fos per aconseguir un millor finançament. Comitè de savis? A Palma? Quins savis? Sincerament, no hi tinc cap esperança. I sort en tenim que amb la confusió de la transició es va colar a l’Estatut que la llengua pròpia d’aquestes illes és la catalana, que sinó estaríem com els valencians: fent un ridícul de proporcions còsmiques. I sinó un detall: que Maragall hagi dit que les nacionalitats històriques (?) són catalunya, País Basc i Galícia, i que ningú des de les Balears i Pitiüses hagi fet el més mínim gest de protesta diu molt poc en favor del nostre orgull i de la nostra dignitat col·lectiva.

 5. vedraner on 28 gener, 2005 at 19:33

  I qui són aquests savis tan savis? Ens ho podríeu aclarir? Perquè no deuen estar en el llimb i tindran noms i llinatges. Quina mena d’autonomia proposen?

  Suposo, mirau si sóc malpensat, que aquesta reforma que proposa el PP, se’ns vendr com una reforma modèlica, i no com la dels descarriats bascos i catalans. I encara ens ho creurem, com som uns, modèlics fills de la espanya, i uns altres, modèlics fills de la…? Crec que aniran per aquí. És una estratègia que estan pactant PPPSOE.

 6. emprenyo on 28 gener, 2005 at 20:38

  Els del Confidencial anau una mica despistats avui. Que no sabeu que ahir hi va haver una reunió de la comisió assessora que estudia la reforma de l’Estatut? Per això en parlen avui els diaris, perquè es va reunir ahir!

 7. Eivissa Confidencial on 29 gener, 2005 at 02:00

  Aquesta reunió de la que parla avui Diario de Ibiza, i de la que ja havien donat informació altres diaris abans es va fer fa un parell de dies. Agradi o no, les coses passen quan passen, no quan “Es Diari” diu que passen.

 8. emprenyo on 29 gener, 2005 at 10:34

  Jo el que sé és que la comissió de l’Estatut es va reunir dimecres i que ahir la informació sortia en es Diari. I només feia un comentari de bon rotllo sobre Eivissa Confidencial, que anáveu una mica despistats quan déieu que “aquests dies -quan?- el comitè d’assessors ha parlat del règim de llengües oficials, un tema que també pareixia que interessava a la gent -voleu dir?-. Ara que ja torna a governar el PP, però, pareix que només a El Mundo i algun diari mallorquí en parlen” I si el DI també en parla, tal com vosaltres reconeixeu, anáveu o no despistats els de EC?

 9. Eivissa Confidencial on 29 gener, 2005 at 15:24

  Crec que ens podem remetre sense més al primer comentari.

 10. M rtir des Puig de Missa on 29 gener, 2005 at 20:10

  i qui diu sa desigualtat de sa nostra llengua, que seguir tenint un status inferior a s’espanyol, també diu sa dominació de Mallorca sobre ses pitiüses. tant que criden es pp, psoe i alguns més, ningú tendr es collons d’exigir que sa promoció turística estiga en mans del Consell d’eivssa, per exemple?

 11. M rtir des Puig de Missa on 29 gener, 2005 at 20:12

  perquè si ho tenc ben entès per fer una llei tenen majoria es diputats mallorquins. però per reformar s’estatut crec que no es pot aprovar sense es vots des eivissencs i es menorquins. idò a vore si fan valdre sa seua força quan es discuteixin ses comptencies des consells insulars!

 12. jordier on 30 gener, 2005 at 16:13

  M rtir: No mos facem il·lusions. La majoria dels partits són com a sectes i si a Palma o Madrid criden a l’ordre en un tema, els d’aqui no xitar n ni badar n la boca. Disciplina sobretot. Ningú té els collons necessaris per plantar-se davant els seus. O no veis el ridícul d’Enriquito Fajarnés o Palau demanant ara el que no s’atrevien a demanar quan manava Aznar. Idò, així amb tot.

 13. Un indígena on 31 gener, 2005 at 09:27

  “La majoria dels partits són com a sectes i si a Palma o Madrid criden a l’ordre en un tema, els d’aqui no xitar n ni badar n la boca.”

  I què pensaves? Això passa per votar partits d’obediència espanyola.

 14. emprenyo on 1 febrer, 2005 at 09:29

  Vaja, ara resulta que això només passa en el partits d'”obediència espanyolista”! I en els d’obediència catalana, no passa? Que et penses que fan els d’ERC, passar de les consignes que surten de Barcelona? No siguis ingenu/ua!!!

 15. vilera on 2 febrer, 2005 at 10:48

  Efectivament, emprenyo. Crec que també passaria el mateix, malauradament.

TORNAR A LA PORTADA

Enquesta

S'està consolidant Vicent Serra com a líder del PP?

Veure Resultats

Loading ... Loading ...

Activitat recent