Cau el mite de l’urbanisme desbocat a Vila

28 novembre, 2006
By

Hi ha coses que de tant repetir-les es converteixen en veritats oficials. Des de fa temps els opinadors de la dreta, amb la inestimable ajuda d’algun periodista progressista, estan venent el missatge que el municipi de Vila protagonitza el creixement urbanístic de l’illa d’Eivissa. A més, no importa que la normativa urbanística de la ciutat l’hagués aprovat el PP, o que aquest partit hagi aixecat les moratòries que contenien el creixement. Del que es tracta és de dir que el Pacte construeix més que ningú.
Avui, amb la publicació d’unes dades oficials del Col·legi d’Aparelladors, es veu que això és un mite. Durant els últims 12 anys el municipi de Vila (on viu prop del 40% de la població) ha concentrat aproximadament una tercera part del creixement urbanístic. En canvi, Sant Josep té una proporció del creixement urbanístic que supera molt àmpliament el 16% de població que representa. De fet, l’any 2005 a Sant Josep es va construir quasi tant com a Vila en termes absoluts, proporcionalment el doble (4 cases per cada 100 habitants, contra les 2 de Vila o Santa Eulària).

44 comentaris a Cau el mite de l’urbanisme desbocat a Vila

 1. eastwood on 28 novembre, 2006 at 09:02

  Molt espavilats. L’urbanisme s’ha de calcular en base al territori disponible a un municipi, no als habitants que, pel fet de ser habitants, ja compta que tenen casa. Ara podeu calcular el percentatge de territori que s’ha consumit a Vila. A Eivissa, i sembla ser que a Formentera no hi ha ajuntament que es salvi. Un poc de serietat, per favor.

  Nota d’EC: El creixement es calcula per definició en base al que existeix, no? Ens sembla més objectiu agafar la densitat urbana o la població existent que no una dada arbitrària com són les fronteres municipals. Segurament el territori que ocupa el creixement urbanístic de Vila és molt reduït en el còmput global de l’illa.

 2. Anònim on 28 novembre, 2006 at 09:03

  No es un mite, es una realitat! I em dona totalment lo mateix si ho var aprovar el PP, perque ara mateix qui dona llum verda a les edificacions es PSOE,EU I ERC.
  A on posarem el sostre de poblacio?
  El PGOU serveix per alguna cosa?
  Gracies a un creixement totalment descontrolat s´han de ampliar carreteres, aeroports, ports, depuradores, centres de salut, escoles, etc etc.
  Eivissa cada vegada es pareix mes a poblacions com Malta o Andorra a on viure dia dia es un sacrifici molt gran, sense cap qualitat de vida pels seus habitans.
  Es una llastima tornar enrera el model territorial d´Eivissa es totalment imposible!

 3. Anònim on 28 novembre, 2006 at 09:00

  He llegit Sant Josep? Sant Josep urbanisme desbocat? No pot ser!

 4. castigat sense pati on 28 novembre, 2006 at 09:21

  Per al 3,

  El PSOE aprova les llicencies perque té les mans lligades. No es pot negar una llicencia d’obra a un terreny urbanitzable perque sí.

 5. Zipi on 28 novembre, 2006 at 09:24

  Lo vuestro ya es cachondeo, supongo, el municipio de Eivissa es en el que más ha construido de toda la isla, la cantinela de que el PGOU es de época del pp ya no es de recibo, despues de 8 años de gobierno del pacte ya han tenido tiempo suficiente para modificar todo aquello que no les gustara, ahora se quejan de que el consell tarda nueve meses en dar el visto bueno al nuevo PGOU, que pasó en los restantes 7 años de pacte, lo cierto es que no hicieron nada para modificar un urbanismo que ha llevado a la ciudad de Eivissa a ser uno de los municipios con mayor densidad demográfica de España, y todo esto bajo mando del Pacte. Lo dicho lo vuestro es pura demagogia.

 6. A tots on 28 novembre, 2006 at 09:46

  Mirau, que els peperos facin demagògia amb l’urbanisme del pacte és legítim però que els progressistes caiguem en la seva trampa, no pot ser.

  En arribar al poder, el pacte es troba amb el pla general del 1987 + les DOT que s’acabaven d’aprovar (1999).

  No oblideu que les DOT varen desclassificar totes les urbanitzacions que no estaven consolidades. Les que no varen desclassificar és perquè ja estaven aprovades.

  El pacte no ha aprovat ni un metre de sol urbà que no ho fos abans. No ha permès cap urbanització que es pogués evitar amb la llei a la mà, i prou que s’està barallant per salvar ses Feixes.

  Una mica de seriositat, per favor. Mentre discutim això, a Sant Josep es fan el triple d’edificis nous que a Vila (mirau es diari).

 7. Anònim on 28 novembre, 2006 at 09:57

  tots sabem que un decret d’alcaldia que impedís la construcció o realitzas una moratòria seria suficient per evitar la construcció en un municipi. com és que xicu no l’ha fet i no ha esperat al nou PGOU? si es vol evitar la construcció per part d’un Ajuntament es pot fer. El que passa es que en el cas de vila no interessa.

 8. Matar el missatger on 28 novembre, 2006 at 10:03

  EC:

  Deis “Des de fa temps els opinadors de la dreta, amb la inestimable ajuda d’algun periodista progressista, estan venent el missatge que el municipi de Vila protagonitza el creixement urbanístic de l’illa d’Eivissa”

  També feis com el PSOE i altres persones i partits? carregar contra en J. L. Ferrer perquè publica as diari articles on es critica l’urbanisme de Vila? Per favor! Què malament duen alguns les crítiques?

  Vila no és el lloc que més ha crescut en termes absoluts, però sí en relatius. O se les inventà les grues que es veuen?

  El que es critica és que amb un govern progressista s’està construint molt i es fa molt difícil, des de files progressistes, criticar el desenvolupisme -que sí existeix- d’altres municipis.


  Nota d’EC: Potser per alguns és notícia que hi hagi 50 grues a Vila mentre n’hi ha 150 a Sant Josep. Per nosaltres és notícia que aquesta sigui la notícia.

 9. amb seny! on 28 novembre, 2006 at 10:22

  AMB SENY QUE NO ES EL MATEIX CONSTRUIR EN CASC URBA QUE DALT DES CIMEROL D´UN PUIG!!!!!!!

 10. Anònim on 28 novembre, 2006 at 10:32

  Jo ja no sé qui construeix més, però ja afarta veure que no s’atura res, ni en cap moment. El pitjor és que l’habitatge continua sent inaccessible.

 11. A tots on 28 novembre, 2006 at 10:47

  7: ignorant o mentider. Si un pla parcial està aprovat no es pot impedir que s’edifiqui, com a molt retardar l’execució. Tots els plans parcials desenvolupats en els últims 7 anys estaven aprovats abans d’arribar l’esquerra al govern.

  8: No mesclem ous amb caragols. El que denunciam els progressites és la urbanització de les àrees naturals i la costa. La nostra política són les moratòries i l’avanç del PTI, no un PGOU que hem heretat i que ordena una ciutat. I l’Anei que hi ha està millor protegida que les altres.

 12. Anònim on 28 novembre, 2006 at 11:14

  Ibiza es el 2% del territorio. Por mi que se urbanice todo con tal de salvar lo realmente importante que es el suelo rústico. No jodamos

 13. Anònim on 28 novembre, 2006 at 11:22

  PROU MENTIDES DELS PPERUS-CACIQUERUS…
  NO ES EL MATEIX EDIFICAR ES CIM D’UN PUIG QUE UNA ZONA URBANA.
  FORA ELS ESPECULADORS, A SOU DEL MATUTES.
  PROU DESTRUCCIO DEL ENTORN NATURAL DE SES ILLES.

 14. Anònim on 28 novembre, 2006 at 11:32

  ya les han arreglado los ordenadores a los aparejadores?

 15. Holmes on 28 novembre, 2006 at 11:41

  Evidentemente hay más población donde se deja construir más. Lo primero es la causa de lo segundo.
  El planteamiento que hace EC es absurdo.

 16. Anònim on 28 novembre, 2006 at 11:53

  Vaya tergiversación de la realidad. Soy de izquierdas, pero no tonto: ¿que cae el mito del urbanismo desbocado en Vila? Un poquito de por favor: ¿es que no véis las grúas? ¿Acaso lo que hemos vivido los últimos años era un sueño? ¡Pero si no queda un centímetro por edificar! Hay que ser muy caradura para decir que en Vila no ha habido crecimiento desbocado. Cómo se nota que es el Consistorio el que os da de comer. Cada vez que podéis, salís en su defensa, aunque sea malversando la realidad.

 17. Fran on 28 novembre, 2006 at 11:56

  El que passa a Vila i la resta de la illa és una barbaritat; i el que fa EC, és buscar tres peus al gat.

 18. Anònim on 28 novembre, 2006 at 11:59

  Vol sortir a explicarnos tot aixó, per favor, algú que sàpiga d’urbsnisme?

 19. dolçainer on 28 novembre, 2006 at 12:59

  Us heu lluït a base de bé amb aquest titular. La propera vegada podeu fer-ne un tipus “es confirma que eivissa no és una illa, te connexions amb el continent per davall aigua”. Apa, va anau a que us ho mirin, va

  Nota d’EC: L’urbanisme està desbocat a tota l’illa, però el nucli urbà de Vila resulta que proporcionalment creix menys que altres.

 20. Anònim on 28 novembre, 2006 at 13:02

  Perdona 16: no vull parèixer massa perepunyetes, però la realitat no es sol malversar, sinó tergiversar (com molt bé dius a la primera frase)
  I jo tampoc estic a favor del creixement desenfrenat, però prefereixo que es construeixi Vila o els cascs urbans (amb coneixement, això sí), abans que la ruralia, les costes o els puigs.
  No volem més Cales Vedelles, Cales Tarides, Cretus o similars! Fotre nat!

 21. anonim on 28 novembre, 2006 at 13:39

  pareix mentida!! EC, dedicau-vos a una altra cosa. L’urbanisme de vila és marevellós,si home sí,i també hi ha ovnis, existeix la reencarnació i jesucrist caminà damunt les aigües…. senyor, senyor… Ara en serio: és que a una ciutat no es pot contenir l’urbaisme? no es poden reduir altures? no es poden desclassificar terrenys? Perque Vila va presentar alegacions al PTI PER PODER CONSTRUIR MÉS!!!!!!!! Anda que vos heu lluit. I llavors criticau al diari…

 22. Anònim on 28 novembre, 2006 at 13:57

  Perdona, 20, no quiero ser puñetero, pero era una licencia, no sé si eres capaz de aceptarla. No obstante, tampoco queremos más avenidas 8 de agosto, ni ses Figueres, ni ses Figueretes, ni Puig des Molins ni ensanches… Y prefiero que no se construya en Vila lo que se está construyendo, que no es poco, a no ser que te consuele que quien deje hacerlo sea el Pacto. ¿Y si gobernara el PP, dirías lo mismo? Seguro que no.

 23. .cat on 28 novembre, 2006 at 15:59

  ja no caldrà que aprobin el nou PGOU perquè en aquest anys de pacte ho hauran edificat tot i ja no tendrà cap sentit excepte el de crear encara noves zones urbanes

 24. ja, ja, ja, on 28 novembre, 2006 at 16:17

  EC, heu perdut la poca credibilitat que tenieu.

 25. Anònim on 28 novembre, 2006 at 16:19

  Vamos a ver. Si construyen 1.000.000 viviendas en Sant Joan, Sant Joan tendrá 3.010.000 habiatantes. Y cuando EC calcule la construcción de viviendas en proporción a la población, Sant Joan no será un municipio especialmente expansivo EN FUNCIÓN DE SU POBLACIÓN.
  1.000.000 viviendas / 3.010.000 habitantes.

 26. Alejandro on 28 novembre, 2006 at 18:26

  Esta vez os han pillado. Ju. Ju. Dejad los números para los que somos de ciencias, EC, las cuentas no os salen. Y reconoced que en toda la isla se construye demasiado, también en el municipio de Eivissa.

  Resposta d’EC: Precisament aquesta és la notícia. Per molt que diguin, a Vila no es construeix més que a la resta de l’illa.

 27. Anònim on 28 novembre, 2006 at 18:42

  para el estudio que habeis hecho, supongo que no se ha calculado las plantas de más que no figuran en la licencia.

 28. Anònim on 28 novembre, 2006 at 18:54

  a tota l’illa l’urbanisme està desbocat. a vila també

 29. Anònim on 28 novembre, 2006 at 19:11

  Molt bé, colla d’iluminats. Ara explicau-me com es podia fer legalment per impedir desenvolupar les urbanitzacions previstes pel pla del 87 i no desclassificades per les dot.

  I digueu-me que les tres vegades que el nou pgou ha estat a exposició pública heu fet alegacions justificant-ho i demanant un urbanisme més restrictiu.

  O callau i faceu alguna cosa de profit

 30. Anònim on 28 novembre, 2006 at 19:12

  26, la notíca d’aquest dies és precisament que a Vila es construeix igual que als municipis del PP, que ho enteneu o encara no captau?

 31. amb seny! on 28 novembre, 2006 at 19:32

  a ver para los de ciencias que estaba un poco retrasados:en el supuesto…
  si en barcelona se estan construyendo 100.000 viviendas ahora mismo y en vila también ¿donde se esta construyendo mas? supongo que todos diriamos que en vila porque incrementa mucho mas los metros cuadrados edificados en funcion a los que ya tenia…
  el mismo razonamiento para vila y san jose: si los dos construyen mas o menos lo mismo… quien es el que mas esta aumentando los metros cuadrados edificados…… supongo que ahora tambien todos diremos que san jose…
  AMB SENY QUE SI ES VOL ENTENDRE, NO ES DIFÍCIL…!! és més fàcil entendre això que fer un sudoku..

 32. amb seny! on 28 novembre, 2006 at 19:32

  se construye demasiado tanto en vila como en el resto….

 33. un socialdemocrata on 28 novembre, 2006 at 20:24

  En Eivissa se construye demasiado… y en toda España y desde hace mucho tiempo. Es un fenómeno generalizado, motivado básicamente desde la entrada en vigor del euro (la necesidad, se dice, de blanquear dinero negro) y los años de bonanza económica.

  Los promotores y constructores ganan dinero y mucha gente prefiere tener sus ahorros convertidos en ladrillo porqué, por el momento, éste no baja de valor y los bancos dan poco por nuestros ahorros, etc. Hay multitud de causas enumeradas por los economistas que justifican el aumento de construcciones que en muchas ocasiones están vacias, mientras a los jovenes (y no tan jovenes) les resulta casi imposible adquirir una.

  Ahora bien, es cierto como dice el anonymus del número 7 que el alcalde puede hacer un decreto prohibiendo construir y también puede hacerlo obligando a los ciudadanos a caminar a la pata coja, pero tanto uno como otro sería manifiestamente ilegal y sin operatividad ninguna.

  En Eivissa está en vigor el PGOU de 1987 (hecho por el PP) y el nuevo PGOU, bastante menos desarrollista que el anterior, está congelado arbitráriamente por el PP en el Consell. El PP no es el único culpable de un crecimiento desmesurado, pero si el principal en toda la isla.

  Si alguien solicita una licencia de construcción en zona urbana cumpliendo los parámetros correspondientes, aportando la documentación necesaria, etc. el concejal de Urbanismo no tiene más remedio que concedersela, de lo contrario sería acusado ante los tribunales de arbitrariedad y prevaricación; sería condenado penalmente él y, subsidiariamente el Ayuntamiento debería indemnizar por los perjuicios económicos sufridos al promotor… que, además, obtendría la licencia.

  Leyendo algunos comentarios me llevo la impresión de que algunas personas se creen que a los alcaldes y concejales les basta su simple voluntad para ejecutar actos de gobierno y no es así.

 34. 4llaunes on 28 novembre, 2006 at 21:11

  Totalment d’acord amb l’opinió num.3. Ja fa 8 anys que governa un el pacte i tenim un bosc de grues com no s’havia vist mai. Recordem que fa 5 anys va dimitir una regidora verda que deia que no volia ser cómplice d’un equip de govern municipal amb tan poca sensibilitat urbanística o tan desenvolupista millor dit. El temps li ha donat la raó.

  Quantes més llicències més recaptació i més solars cedits per les juntes de compensació per a que l’Ajuntament especuli amb ells…
  Que ja no cap sa merda a sa depuradora? És igual, donem més llicències. Que no hi ha aigua? Ja li llevarem sa sal.

  Per favor no valen aquí les comparacions amb l’Ajuntament de Sant Josep. Ja sabem que ells són els corruptes i els amants del formigó. El que pasa és que pensàvem, il·lusament, que els del pacte ho sabriem fer millor, que eram diferents….

  S’ha fet un sol metre de carril-bici a Vila en aquests 8 anys?
  S’ha fet complir l’ordenança solar?
  S’ha avançat en la normalització lingüística a Vila? (a mida que s’atraquen les eleccions van aparaguen més i més follets, programes, etc. en bilingüe i mono-castellá fins i tot.

 35. Anònim on 28 novembre, 2006 at 21:42

  Pareix mentida lo autosuficients que sou. L’urbanisme és de les coses més complexes que hi ha i tothom en dóna lliçons.

  Hi ha llicències de fa 10 anys que s’estan aprofitant ara. Es com les autopistes, el Pgou del 87 era una hipoteca de 25 anys. Els governs posteriors poden fer molt poca cosa per arreglar-ho i s’ha fet el que es podia.

 36. Anònim on 28 novembre, 2006 at 23:20

  doncs què, 35, estàs molt content amb el que està passant? millor per a tu perquè la urbanització sol ser un procés irreversible.
  bona nit

 37. anonimo on 29 novembre, 2006 at 20:12

  puede ser que hayais eliminado un comentario mio? si duele el que la gente se exprese desde el anonimato en cualquier sentido y repito en cualquier sentido no se para que existe EC.seamos adultos eh.

  Resposta d’EC: Pot ser, perquè alguns n’esborram cada dia. L’anonimat no és barra lliure, sempre hem aplicat unes normes.

 38. anonimo on 29 novembre, 2006 at 20:43

  30 totalmente contigo . con una sencilla frase y clara de entender ,desenmascaras el intencionado juego retorico que se esta haciendo con esta noticia.

  Nota d’EC: L’intencionat joc retòric de la notícia és desenmascarar el discurs de la dreta, que davant la corrupció dels seus diu que tots els partits són igual de corruptes, davant les seues autopistes diu que les va aprovar el Pacte i davant el seu desgavell urbanístic diuen que Vila és igual o pitjor. A nosaltres no ens trobareu fent aquest discurs sinó contrarestant-lo. És l’únic coherent amb la nostra línia editorial.

 39. Alejandro on 29 novembre, 2006 at 21:21

  amb seny!: Tu razonamiento es el mismo de EC y está bien “construido”, pero no lleváis razón. El porcentaje de crecimiento de algo, en este caso viviendas, si se quiere, se puede hacer sobre muchas variables: Sobre la superficie del término municipal, sobre el número de habitantes (Como habéis hecho vosotros), sobre el número de viviendas ya construidas o el total de ellas (Que serían los lógicos) o el número de solteros/as casaderos, por ejemplo. Pero hacerlo sobre el número de habitantes, en un sitio turístico como éste, es irreal porque no obedece a necesidades de habitación o de aumento de población. Ese dato solo es extrapolable para calcular el dinero negro invertido en la compra de viviendas o el sacado en su alquiler.
  Tienes el ejemplo de Formentera, donde ya tocan a casi cuatro viviendas por habitante. ¿Qué crecimiento sería viable allí?
  No soy urbanista, pero usando solo el sentido común, lo razonable sería aprobar una moratoria en todos los municipios de ambas islas (Algún mecanismo legal habrá para poder hacerlo), el esponjamiento de los núcleos saturados sobretodo en la costa (Aunque tuvieran que comprar terreno los ayuntamientos), limitar más la altura y el volumen de edificación y la rehabilitación de edificios aprovechables, pero no dar licencia para que hoteles en mal estado, en vez de tirarse abajo, se conviertan en más viviendas.

 40. Anònim on 29 novembre, 2006 at 21:52

  Doncs a mi la frase “a Vila es construeix igual que als municipis del PP” em pareix una solemne tonteria.
  Hi ha urbanització de la costa verge, cases en sòl rústic normal i protegit a mansalva, indisciplina urbanística flagrant…???

  Només hi ha dos possibilitats; o sou infiltrats de dreta o sou de l’esquerra que convé a la dreta!!

 41. zipi on 30 novembre, 2006 at 00:04

  Hoy todo el mundo está de acuerdo excepto EC que sigue erre que erre manteniendo que ellos solo quieren decir que el pp es mas malo que el psoe, lo que no llegan a admitir es que el psoe tambien es malo, y no seamos ingenuos, un ayuntamiento tiene armas para en 7 años regular el urbanismo, si no se ha hecho ha sido porque no se ha querido o sabido; una licencia tiene una caducidad, un ayuntamiento puede aplicar moratorias urbanisticas, se pueden hacer modificaciones puntuales del pgou, cuando el pacte gobernaba en el consell se pudo aprobar en eivissa el pgou que los actuales gobernantes hubieran querido, vamos que decir que el psoe no ha podido hacer nada es ridículo, a pesar de que el pp lo haga peor en otros sitios.

 42. Colina de oro no. I tu? on 30 novembre, 2006 at 00:16

  Bueno zipi, es que realmente el pp es más malo que el psoe, sin lugar a dudas. No seamos ingenuos.

 43. Anònim on 30 novembre, 2006 at 15:59

  Vamos a ver ¿aquí quien es el adversario? Pues eso, dejar de hacerle el juego a la derecha. En Ibiza se construye demasiado pero no hay ni una sola ley urbanistica en vigor que la haya aprobado el PSOE, el PACTE, ni nadie que esté a la izquierda de Abel Matutes. PP, PP, y PP es lo que comemos cada dia.

 44. Socialista antiZippi on 30 novembre, 2006 at 22:29

  ¿ Cómo que aquí EC se ha quedado sólo ? Relee, amigo Zipi, y verás que hay comentarios de todo tipo.
  Y si te da por releer alguno mío en días anteriores, verás que mi coincidencia en este tema con EC es el 100 %.

  EC, no estás sólo. Si no existieras muchos se alegrarían, y más de uno te copiaría.

  Bona feina ! I per molts d’anys!

TORNAR A LA PORTADA

Enquesta

S'està consolidant Vicent Serra com a líder del PP?

Veure Resultats

Loading ... Loading ...

Activitat recent